Aktywność Ogranicz w czasie (DeadlineScope) już w wersji 2015.0 Comarch ERP Altum Workflow

oceń
Piotr Tomasiak napisał/a o
BPM
BPM artykułów: 12

Comarch ERP Altum
Comarch ERP Altum artykułów: 69

Comarch ERP Altum

5 lat temu

W wersji 2015.0 dostępna będzie bardzo przydatna aktywność Ogranicz w czasie, która umożliwi ograniczenie wykonania aktywności umieszczonej wewnątrz niej. W przypadku upływu czasu zostaną wykonane aktywności z sekcji Po upływie czasu.

Możliwości tej aktywności przedstawmy na przykładzie procesu standardowego Wygeneruj przesunięcie międzymagazynowe plus (MM+). Zmodyfikujmy proces tak, żeby po wygenerowaniu dokumentu MM+ osoba otrzymująca decyzję co należy wykonać z tym dokumentem, miała ograniczony czas na jej podjęcie.

Proces standardowy wygląda następująco:

Pierwszym krokiem jest skorzystanie z aktywności Stwórz okres czasu. Znajduje się ona w aktywnościach standardowych w grupie Podstawowe. Ta aktywność pozwoli nam określić okres czasu jaki będzie miała osoba na podjęcie decyzji.

Konfigurujemy aktywność określając okres czasu. Możemy również ustalić, że proces ma się wykonać o określonej godzinie danego dnia ( do tego służy zaznaczenie opcji Jako czas dnia).

Rezultatem będzie zmienna okres typu TimeSpan.

Następnie użyjmy aktywności Ogranicz w czasie. Znajduje się ona w aktywnościach standardowych w grupie Sterowanie przebiegiem.

Po dodaniu aktywności do procesu należy ją skonfigurować. W sekcji Czas wprowadzamy zmienną okres przechowującą informację o ograniczeniu wykonania aktywności w czasie.

Decyzję "Co wykonać z MM+?" i wszystkie aktywności wewnątrz jej przenosimy do sekcji Wykonaj.

W ostatniej sekcji(Po upływie czasu) możemy dodać aktywności jakie mają wykonać się, gdy czas podjęcia decyzji o MM+ zostanie przekroczony. W naszym przykładzie dodamy aktywność wysłania informacji o upływie czasu.

Zmodyfikowany proces wygląda następująco:

Po opublikowaniu pozostaje tylko uruchomić proces. Tworzymy sobie dokument MM- i zatwierdzamy go. Proces działa na zdarzenie zatwierdzenia MM-, więc uruchomi się samodzielnie, wygeneruje dokument MM+ w stanie niezatwierdzonym oraz wyśle do użytkownika decyzję co ma wykonać z tym dokumentem.

Gdy upłynie czas na podjęcie decyzji, zadanie zmienia stan na anulowany i trafia do odpowiedniego folderu, natomiast w folderze Informacje otrzymujemy komunikat obsługujący upływ czasu, który sami zdefiniowaliśmy (aktywność Wyślij informację) w sekcji Po upływie czasu.

Masz pytanie?

zadaj pytanie

Masz pomysł?

zgłoś pomysł