Społeczność Comarch ERP | Użytkownicy Klienci Partnerzy Comarch

Profil użytkownika

avatar

Agnieszka Kończal

386 pkt
 
partner
2 Podziękowań
17 94%

14 pytań

36 odpowiedzi

9 66%

1 pomysłów

8 komentarzy

Aktywność

  • Wartościowy użytkownik
  • Wysoko notowany
  • Lider rankingu
  • Aktywny użytkownik
  • Pomysłodawca
  • Uczynny użytkownik
  • Znawca tematu
  • Specjalista kategorii Chmura
  • Specjalista kategori ERP Altum
  • Specjalista kategorii ERP Optima
  • Specjalista kategorii ERP XL
  • Specjalista kategorii ERP XT
  • Specjalista kategorii ERP esklep
  • Specjalista kategorii ERP mobile
  • Specjalista kategorii ERP Produkcja
  • Specjalista kategorii IBARD
  • Specjalista kategorii wszystko.pl
  • Specjalista kategorii ERP Klasyka
  • Specjalista kategorii ERP iKsięgowośc 24
  • Specjalista kategorii ERP Retail
  • Specjalista kategorii Workflow
  • Specjalista kategorii Techniczne
  • Specjalista kategorii Handel
  • Specjalista kategorii Logistyka
  • Specjalista kategorii Księgowość
  • Specjalista kategorii BI
  • Specjalista kategorii Kadry płace

Rankingi

Miejsce W tym
miesiącu
Punktów
Ranking główny 83 103 386 pkt
W tym miesiącu 103 103 0 pkt
Pytania i odpowiedzi 61 76 351 pkt
Pomysły i komentarze 284 34 28 pkt
Najbardziej pomocni 83 72 -

O firmie

Wpisy użytkownika

User Avatar
partner
Agnieszka Kończal
386 pkt
14 pytań
36 odpowiedzi
1 pomysłów
8 komentarzy
26 84%

Cześć, przyszło mi odpalić LiquidSync 2018.2.1 na Win7 (poprzednie wersje LiquidSyncchodzą bez problemu). Niestety po uruchomieniu programu (w trybie administratora) program się wysypuje i daje komunikat

Opis:
Stopped working

Podpis problemu:
Nazwa zdarzenia problemu: CLR20r3
Podpis problemu: 01: comarcheshopliquidsync.exe
Podpis problemu: 02: 2018.2.0.1
Podpis problemu: 03: 5aab76ac
Podpis problemu: 04: System
Podpis problemu: 05: 2.0.0.0
Podpis problemu: 06: 53a12529
Podpis problemu: 07: 21b6
Podpis problemu: 08: b
Podpis problemu: 09: System.NotSupportedException
Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7601.2.1.0.768.3
Identyfikator ustawień regionalnych: 1045

Zainstalowałam nowy DotNet, ale to nic nie dało. Może ktoś z Was się z tym spotkał i to rozwiązał?